O filmu Piramida Istine

U Evropi postoje civilizacija i piramide starije od Egipatskih! Istina ili zabluda?
Početkom 2006. godine Dr. Semir Osmanagić, bosansko-američki historičar i biznismen obznanio je postojanje piramida u Bosni i započeo s istraživanjima. U prvi mah svjetska javnost, kao i mnogobrojni stručnjaci su reagovali iznenađeno i odbacujući svaku mogućnost postojanja piramida u Evropi.
U istoj dolini njemački arheolozi već godinama rade na iskopinama Butmirske kulture starijim i više od 7.000 godina. Tokom ovih istraživanaj postaje jasno da je visoko razvijena civilizacija postojala u srednjoj Bosni, s centrom u visočkoj dolini. U narednim godinama brojni stručnjaci uključuju se u istraživanje piramida, dok protivnici pokušavaju spriječiti istraživanja i prikazati projekat Bosanskih piramida kao prevaru. Eminentni egipatski arheoleozi i geolozi podržavaju “piramidalnu” teoriju, dok njemački arheoleozi pronalaze artefakte koji stavljaju piramidalna uzvišenja u vezu s Butmirskom civilizacijom.

Četiri godine film slijedi protagoniste ove priče na tri kontinenta: od Bosne, Njemačke do Egipta i Amerike, otkrivajući istinu o dalekoj prošlosti, kao i ljudske faktore: strast, ljubomoru i licemjereje. Kontradikt o piramidama, njihova povezanost s postojećom civilizacijom, politika i mediji, te brojni domaći i inostrani stručnjaci prožimaju ovaj film konstantnom napetošću. Nevjerovatna dostignuća Butmirske kulture predstavljaju baštinu od svjetskog značaja i daju svojevrstan pečat cijeloj problematici. Ono u čemu su žestoko polarizovane i neutralna strana saglasne jeste da je Bosna i Hercegovina kolijevka evropske civilizacije, kulture i umjetnosti. Senzacionalna otkrića njemačkih i bosnaskih stručnjaka to nedvojbeno i dokazuju.
U izvjesnom smislu ovaj dokumentarni film predstavlja takodjer jednu piramidu – “Piramidu istine” satstavljenu od stotina intervjua, vjerodostojnih izvora i činjenica vodeći gledaoca do biti i razotkrivajući istinu o drevnoj civilizaciji Butmirske kulture i bosanskim piramidama.

http://www.bosnischepyramiden.de/bosanskepiramide.html

Komentariši